Datacenters

Datacenters

Voor de werking van onze diensten en die van onze klanten, maken we gebruik van meerdere datacenters in Nederland. In het Gyro Center DC2 (primair) en Switch datacenter (secundair) staat het grootste deel van onze servers en die van onze klanten gestationeerd. Verder maken wij gebruik van het Nikhef en Telecity 5 datacenter, waar we onder andere onze BGP core routers hebben ondergebracht. In al deze datacenters is het mogelijk voor onze klanten om hun apparatuur onder te brengen, middels colocatie of private rackspace.

Gyrocenter DC II

Het GYRO Center is het primaire datacenter van PCextreme. Vanuit dit datacenter leveren wij onze dienstverlening zoals de webhosting en Aurora Compute.

Meer over Gyrocenter DC II

Switch

Switch is het secundaire datacenter van PCextreme. In dit datacenter hebben wij diverse fallback omgevingen geplaatst ter ondersteuning van onze primaire dienstverlening.

Meer over Switch

GYRO Center DC II

Over GYRO Center DC II

GYRO Center is het primaire datacenter van PCextreme. Vanuit dit datacenter leveren wij onze dienstverleningen zoals de webhosting, Aurora Compute en staan onze dedicated servers keihard te werken. Het voor onze klanten tevens mogelijk om hun server in dit datacenter onder te brengen in de vorm van colocatie. Het GYRO center is in 2009 opgeleverd en beschikte als een van de eerste datacenters in europa over de strenge Energy Usage Effectiveness (EUE) norm. Tevens beschikt GYRO Center DC II over een ISO 27001 certificering.

Beveiliging

Om de veiligheid van de servers van ons en onze klanten te garanderen beschikt het GYRO center over fysieke bewaking, in de vorm van beveiligingspersoneel en een CCTV systeem. Het Building Management System (BMS) is het systeem dat het datacenter beheert en verder bewaakt. Hiermee kunnen de NOC/NMC medewerkers de stroomvoorziening, toegang, alarmsystemen, luchtvochtigheid, koeling, lekkages en omgevingsvariabelen controleren.

Koeling

Voor de koeling van het datacenter maken we gebruik van zogenaamde cooling alleys. Dit zijn afgesloten paden waarin koude lucht vanuit de tegels omhoog wordt geblazen. Deze koude lucht wordt vervolgens door de servers in de racks opgezogen door de 'fans', waarna de warme lucht via de achterkant van de racks wordt afgevoerd. Met deze koelingstechniek wordt er 30-50% meer rendement behaald dan met conventionele koelingstechnieken.

Energie

Het GYRO center heeft een PUE waarde van 1.27 en beschikt over de energy effectiveness usage certificering, waarmee wordt voldaan aan de strengste europese milieu eisen. Het datacenter maakt gebruik van 100% groene stroom, afkomstig van windmolens van Greenchoice. Om ervoor te zorgen dat schommelingen en interrupties in de stroomvoorziening geen invloed hebben op de dienstverlening beschikt het GYROcenter over een non-break UPS systeem en een backup-generator.

Carrier neutral

Het GYRO Center is carrier neutral, wat inhoudt dat het datacenter volledig onaf­hankelijk is van netwerk providers. Dit heeft ons in staat gesteld om het PCextreme­netwerk uit te breiden naar elke gewenste provider en kunnen we op elk moment van provider switchen wanneer dit nodig is.

Switch

Over Switch datacenters

Switch is het secundaire datacenter waar PCextreme gebruik van maakt. In dit ultra moderne datacenter hebben wij diverse fallback omgevingen geplaatst ter ondersteuning van onze primaire dienstverleningen. Voor klanten van PCextreme is het mogelijk om ook in dit datacenter hun server(s) onder te brengen in de vorm van colocatie. Switch is in 2011 opgeleverd, behaald een PUE van 1.09, is klimaat neutraal en is tevens voorzien van 100% groene stroom. Tevens beschikt het Switch datacenter over een ISO 27001 certificering.

Beveiliging

Net als bij ons primaire datacenter is er ook bij Switch 24/7 fysieke bewaking aanwezig in de vorm van beveiligings­personeel, een CCTV systeem in en rondom het datacenter en zoals op de foto te zien een 2,5 meter hoog hekwerk. Beginnende brandjes, zoals bijvoorbeeld een smeulende kabel, worden gedecteerd met een Vesda systeem, waarna deze met CO2 gedoofd kunnen worden. Vanuit de secured controlroom wordt verder alles in de gaten gehouden.

Koeling

Ook in het Switch datacenter wordt er gebruik gemaakt van cooling alleys voor de koeling van de servers. Het koelingssysteem van Switch gebruikt een 'closed server room cooling system', waarbij buitenlucht gebruikt wordt zonder het nadeel dat er ongeconditioneerde en ongezuiverde lucht de serverruimte wordt ingeblazen. Ook is het mogelijk om met 'Green Liquid Cooling' te koelen, waarbij de server wordt ondergedompeld in een elektrisch niet-geleidende olie. Deze technologie is niet alleen energiezuinig maar ook brandveilig en ongevoelig voor slijtage.

Energie

Switch heeft een erg lage PUE waarde van 1.09, is volledig klimaat neutraal en maakt uitsluitend gebruik van groene stroom. Om kleine schommelingen in de stroomvoorziening op te vangen is er een omvangrijk UPS systeem aanwezig, voor grotere interrupties is er een backup generator aanwezig om de toevoer van stroom te garanderen.

Carrier neutral

Met de strategische ligging in het zuid-oosten van Amsterdam heeft Switch toegang tot de vele internationale backbone netwerken in Europa. Met 460 fibers van 40 verschillende backbone carriers en meerdere internet exchanges kunnen we stellen dat ook Switch een carrier neutral beleid voert.